In Rotterdam Zuid bieden 41 scholen voor primair en voortgezet onderwijs leerlingen extra leertijd dankzij Dagprogrammering. Op 28 februari werd er een werkconferentie Dagprogrammering gehouden voor alle betrokken partners. Bij de start van conferentie was er een levendige uitwisseling met leerlingen die zich verdiepen in thema's als gezond leven en creatieve expressie. Wethouder Said Kasmi peilde hun ervaringen. "Wat werkt er wel, wat kan beter?" Feedback van leerlingen is goud waard.
Een van de leerlingen, Kyana, deelde haar enthousiasme: "Heel leuk allemaal, vooral koken. Maar kan het een tikkeltje korter? Ik wil meer actie, zoals een potje voetballen of gymen buiten. Soms zitten we echt de hele dag alleen maar huiswerk te maken." De oudere leerlingen zijn mentor van jongere. Met een vleugje humor refereerde Kyana aan haar leerlingen als "haar kinderen", waarbij ze opmerkte: "Sommige luisteren echt niet, net zoals ik vroeger. "Als ze het echt te bont maken, is het tijd voor een Time-Out."
Samantha Rodrigues, de bezielende oprichter van YouTalent dat lessen bij Dagprogrammering verzorgt, viel Kyana bij met een glimlach: "Zie het niet als straf, maar als onze geheime saus om sociale vaardigheden te kruiden, emotionele intelligentie te kweken en een snufje verantwoordelijkheid toe te voegen."
Met Dagprogrammering geeft de gemeente kinderen in een achterstandssituatie gelijke kansen. ''We zetten in op het verbeteren van leerprestaties, talentontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden. Dagprogrammering is onderdeel van ons Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid'', aldus Kasmi.